niedziela, 20 grudnia 2015

Kiermaszy świątecznych czar

Czas przedświąteczny obfituje w kiermasz i jarmarki, na których można zakupić bożonarodzeniowe dekoracje, a także smakołyki. W ubiegłym tygodniu taki właśnie kiermasz odbył się w Izbie Regionalnej w Radlinie i towarzyszył otwarciu wystawy "Świąteczne zamieszanie". Na wystawie tej zaprezentowane zostały piękne ozdoby wykonane ręcznie przez uczestniczki projektu realizowanego przez Radlińskie Towarzystwo Kulturalne.
Poniżej mała fotorelacja:


Ten wianek przyciągał wzrok wszystkich odwiedzających, niestety nie był na sprzedaż

Może to i produkt seryjny, ale bardzo mnie zauroczył

Nowe życie zielonego swetra :-)


Cudowna alternatywa dla wieńca adwentowego. To  nie decoupage, choineczki na świecach są namalowane.

Dziękuję za uwagę oraz pozdrawiam świątecznie!

piątek, 4 grudnia 2015

Masło orzechowe

Ostatnio skusiłam się na zrobienie masła z orzechów włoskich według przepisu ze Slowly Veggie!.
Wzięłam:
- 125 g miękkiego masła,
- 100 g obranych orzechów włoskich,
- 15 g cukru pudru,
-  pół cytryny oraz
-  pół łyżeczki soli.
Pierwszy raz miałam okazję wykorzystać tą malutką tarkę :-)

Orzechy pokroiłam i uprażyłam na suchej patelni, po chwili posypałam je przesianym cukrem pudrem, a kiedy orzechy oblepiły się karmelem, to przełożyłam je do miski i odstawiłam do wystygnięcia. Kiedy wystygły zmieliłam je w malakserze. Masło ubijałam mikserem na krem, dodałam do niego orzechy, skórkę otartą z połowy cytryny oraz dwie łyżeczki soku cytrynowego. W przepisie radzili dodać również sól, ale ja z tego zrezygnowałam, ponieważ zależało mi na tym, aby masełko była raczej słodkie, poza tym wysypałam solą foremkę na masło, aby lepiej od niej odeszło.
Poniżej efekt tych zmagań:


Masło ma fajny orzechowy smak z cytrynową nutą, ale ma kremową konsystencję i bardziej nadaje się do przechowywania w słoiku jako krem, niż w formie osełki.
Mnie osobiście smakuje najlepiej z waflami tortowymi. Spróbujcie z czym Wam zasmakuje najbardziej.
Pozdrawiam i smacznego
Alebazi